Fokus på: Lillestrøm

Burde Lillestrøm fornyet kontrakten til Magnus Haglund?

I denne bloggposten ser jeg nærmere på Lillestrøm og hvordan de har underprestert sesong etter sesong. Til slutt skal jeg se på Magnus Haglunds to år som sjef på Åråsen. Har Lillestrøm prestert bedre eller dårligere under Haglund sammenlignet med de andre trenerne Lillestrøm har hatt?

LSK-06Lillestrøm har hengt etter de siste åra

Vi starter med å se på historien til Lillestrøm det siste tiåret.

LSK-02

Plasseringsmessig var Lillestrøms beste plasseringer på midten av 2000-tallet med 4.plass tre år på rad. To år med Uwe Rösler og det første året til Tom Nordlie endte alle rett bak medaljene. Deretter skjedde det noe med Lillestrøm. Det var mye bråk i første halvdel av 2008-sesongen. Sportsdirektør Jan Åge Fjørtoft høsten 2006 kom med de berømte ord: «Jeg er lojal overfor min arbeidsgiver» da han var uenig med styret i sparkingen av Uwe Rösler. Dette var starten på mye surr i og rundt sportsklubben. For etter 2007 har de plasseringsmessig aldri vært bedre enn nummer 9.

LSK-03

Hvis man ser nærmere på budsjettet til Lillestrøm ser man at dette var ganske heftig i 2006 til 2009. Sammenligner man med Tippeligaen i år ville de hatt 50 mill mer enn lag 3 på lista. Bare slått av Rosenborg. Etter 2009 ble det noen vanskelige år for sportsdirektør Torgeir Bjarmann. Spillere på enorme kontrakter måtte kvittes med, hele stallen måtte fornyes.

LSK-04

Grafisk kommer det tydeligere fram. I 2003 til 2005 var det relativt bra sesonger. Lillestrøms kostnader pr poeng var omtrent som på Tippeligasnittet. Med litt bedre i 2005. Allikevel var det en bra sesong sportslig sett med 4. plass. Selv om det ikke var bra nok for klubben i og med at Rösler fikk sparken. 2007, Nordlies første år, var også et relativt bra år med nok en fjerdeplass og på Tippeligasnittet når det gjaldt kostnader pr poeng. 2008 var et forferdelig år. Hvis man ser bort fra Rosenborgs dårlige sesonger i 2007 og 2008 er det ingen andre tippeligaklubber i noen år som har betalt så mye for poengene som Lillestrøm i 2008. Troppen hadde altfor dyre lønninger i forhold til hvor gode de faktisk var. 2009 var også et år med mye penger ut pga. kontraktene. I 2010 var dette ryddet opp i og Henning Berg kunne starte på nytt. Berg, gjorde som i Lyn, fikk greit ut av de ressursene han hadde. Selv om spillet glitret kun i enkeltkamper. I 2011 måtte Ujah, Igiebor og etter hvert Sigurdarsson selges. Igjen sto en medioker stall som ikke gjorde at Berg fikk fortsette i klubben.

Magnus Haglund har prestert på samme nivå som sin forgjenger, Henning Berg rent plasseringsmessig og poengmessig. Men de to siste sesongene har det vært mye mer penger å rutte med. Og det er veldig skuffende at han ikke har fått mer ut av det. Ut fra tallene var det veldig overraskende at han fikk fortsette som trener også i 2014. Og slik starten på dette året har vært er det egentlig ingenting som tyder på at det skal bli noe bedre i år. Nå sitter klubben igjen med en stall som ikke holder øvre halvdel i Tippeliganivå.

LSK-05

Denne grafen viser noe av det samme som grafen over. Bare ett år, 2005, har BVP vært positiv. Det vil si tabellposisjonen er bedre enn plasseringen i rangeringen til budsjettene. 2005 var det eneste året de har overprestert.

Så hva skyldes det at Lillestrøm ikke klarer å få valuta for pengene som spyttes inn i klubben? Handlerunden med Petter Vaagan Moen og andre dyre eks-proffer viste seg å være feil strategi. Unge spillere har i for liten grad fått mulighet til å utvikle seg. Spillere som Marius Høibråten velger Strømsgodset i stedet for å skrive ny kontrakt.

Magnus Haglund har sin fotballfilosofi. Og den fungerer ikke optimalt med dette spillermateriellet. Sportsdirektør Torgeir Bjarmann er en klubblegende. Men bør han få fortsette som sportsdirektør når ressursene forvaltes så dårlig som det er gjort? Ja, de har tjent bra med penger på spillersalg av Anthony Ujah, Bjørn Bergmann Sigurdarsson og Nosa Igiebor. Men sportslig har det ikke hjulpet. Troppen var skakkjørt med mange dyre kontrakter. Dette måtte det ryddes opp i og få inn nye spillere som holdt Tippeliganivå. Men fortsatt er ikke stallen bra nok. På nåværende tidspunkt får man ikke igjen for det man putter inn av ressurser i klubben.

Er det tilfeldig at trenerne som har oppnådd bedre kostnad pr poeng enn Tippeligagjennomsnittet i dag har suksess i utlandet? Rösler klarer play-off med Wigan og Henning Berg leder Legia Warszawa til seriegull.

Konklusjon:

Klubben har vært altfor vinglete både i ambisjonsnivå og spillestil. Tallene viser at det var feil å sparke Uwe Rösler. Det var feil å sparke Henning Berg. De to siste sesongene under Magnus Haglund har gitt høye kostnader uten at det har blitt oppnådd noe bedre sportslig. Hvis ikke tabellposisjon bedres innen sommeren bør stillingene til både Haglund og Bjarmann vurderes.

 Hva mener du? Er Lillestrøm på riktig vei?

5 thoughts on “Fokus på: Lillestrøm

  1. Hei fævlen! Mine tall er basert på det som står om budsjett i media som TV2, Nettavisen, VG etc. før hver sesongstart. Man skal selvsagt ikke sammenligne epler og bananer så dette må jeg sjekke ut.

  2. Pingback: Bralenker.no

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>