Norske og svenske trenere – hvem er best?

Hva har nasjonaliteten å si på prestasjonene til tippeligaklubbene? Starten på årets Tippeliga har ikke vært god for flere av Tippeligaens svenske trenere. Rikard Norlings Brann og Jan Jönssons Aalesund har spesielt skuffet. I bunnen finner vi også Sogndals Jonas Olsson mens Lillestrøms Magnus Haglund har klatret på tabellen de siste rundene. Unntaket er Viking og Kjell Jonevret som i skrivende stund innehar bronseplassen.

NORSWE-02

Men vi har også svenske suksesstrenere. Før Deila og Solskjær hevet seriepokalen var det tre år på rad svenske trenere som ble seriemestere. Først Jan Jönsson med Stabæk i 2008 før Erik Hamrén tok gull to år på rad med Rosenborg.

En gjennomgang av nasjonaliteten til Tippeligatrenerne fra 2003 og framover viser at 3 av 4 trenere har vært norske. Naturlig nok. Og av de resterende trenerne som ikke har vært norske er nesten alle svensker.

NORSWE-03

Andelen trenere som ikke er norske

NORSWE-04

Så trenerne i Tippeligaen som ikke har vært norske eller svenske de siste ti årene kan nesten telles på ei hand: Roy Hodgson og Brian Deane (England), Uwe Rösler (Tyskland), Ove Flindt-Bjerg (Danmark), Patrick Walker (Irland) og Bob Bradley (USA). Disse er rett og slett for få til å få noe statistisk grunnlag på.

Videre sammenlignes norske og svenske trenere. Hvem har gjort det best?

NORSWE-05

Tabellen viser gjennomsnittstall for alle norske og svenske trenere i Tippeligaen siden 2003. Av tabellen ser vi at de svenske trenerne har vært i rikere klubber enn de norske, gjennomsnittlig. Derfor har de også klart å ta flere poeng pr kamp. Men kostnaden pr poeng er større hos de svenske trenerne.

Rosenborgs budsjett er så mye større enn de andre sitt. Jeg prøver å trekke fra disse tallene og ser om noe av tendensen forandrer seg.

NORSWE-06

Tendensen er den samme. Litt rikere klubber har større muligheter til å hente trenere utenfra enn de minste. Så er det bedre å ansette en svensk trener enn en norsk? Tallene gir ingen entydig konklusjon. At årets Tippeliga har startet trått for noen av de svenske trenerne er nok tilfeldig. Impulser utenfra som Hamréns attityd er positivt. Å ansette en brumlebass som Benny Lennartsson kan også være smart. Men de samme egenskapene har vi for så vidt her hjemme i Tom Nordlie og. 

One thought on “Norske og svenske trenere – hvem er best?

  1. Pingback: Bralenker.no

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>