Opta-tall i Premier League og Tippeligaen

Statistikk kan brukes til det meste, også å feilinformere. Men det er allikevel interessant å se på tallene. De fleste mener at Premier League er ganske mye bedre enn Tippeligaen i kvalitet. Men hvordan bevise det? Uten at verken kamper mellom klubbene spilles. Eller at man sammenligner resultater i Europacupene. I denne artikkelen ser jeg på Opta-tall fra siste sesong i Tippeligaen og Premier League. Tallene er gjennomsnittlige for hele sesongen.

Følgende parametere er sett nærmere på:
- Ballbesittelse (possession): Prosentvis andel et lag har ballen i løpet av en kamp
- Pasningssikkerhet: Hvor stor andel av et lags pasninger som treffer medspiller
- Avslutninger på mål
- Mål pr kamp
- Poeng pr kamp

«Possession er uvesentlig. Summen av de to lagenes possession blir alltid 100 prosent» sier Drillo. Den siste setningen har han rett i, i det minste. Den første grafen viser at lagene i både Premier League og Tippeligaen får mer poeng jo mer du har ballen. Lag som ligger over trendlinja er mer omstendelige med ballen enn de som ligger under linja, som er mer effektive i poengfangsten.

Men ut fra tallene skiller ikke Tippeligaen og Premier League seg nevneverdig. Det skyldes to ting. Det ene er som Drillo påpeker. At summen av possession i en kamp vil alltid være 100 prosent. Og den andre er at lagenes relative styrkeforhold ikke er så ulikt. Når Strømsgodset møter Sandnes Ulf tilsvarer det at Manchester City møter Norwich. Styrkeforholdet lagene imellom er kanskje cirka likt.

Klikk på bildene for å få full størrelse.

 

PL01

Neste diagram viser avslutninger på mål kontra mål scoret. Tallene viser at man scorer på mellom hvert tredje og femte skudd på mål. Jo brattere kurven i diagrammet er, jo dårligere effektivitet har laget.

Heller ikke på treffprosenten skiller Premier League seg nevneverdig fra Tippeligaen. Hva skyldes det? Er ikke spissene i Premier League noe bedre enn i Tippeligaen? Sannsynligvis får spissene i Tippeligaen bedre tid enn spissene i Premier League. Antakeligvis er forsvarsspillerne i Tippeligaen også tilsvarende dårligere. Igjen er den relative forskjellen ganske lik.

PL02

Neste graf viser pasningssikkerhet mot antall oppnådde poeng pr kamp. Pasningssikkerhet er målt som hvor mange av et lags pasninger som går til medspiller. Som Johan Cruyff var blant de første til å si: «Har du ballen trenger du ikke forsvare deg, fordi det bare er én ball». Og som Barcelona under Guardiola beviste: At har du ballen i laget, kan du ikke tape. Men teori er dessverre lettere enn praksis. Det er kun de beste lagene som klarer å holde ballen i laget i veldig mange trekk.

Endelig er det noe som skiller de to ligaene. Jevnt over har både de gode og de dårlige Premier League-lagene høyere pasningssikkerhet enn Tippeligaen.

Er dette i samsvar med inntrykket man har når man ser en kamp? Ja, det vil jeg si. I Tippeligaen skifter ballen eier mye oftere enn når vi ser fotball på høyt nivå. Så hvis man ser bort fra at ferdighetsnivået til superstjerner i England er høyere enn både unge norske talenter og finske venstrebacker. Hva er grunnen til at pasningssikkerheten er lavere? Humpete Tippeligabaner en kald aprildag hjelper ikke på. Heller ikke at den norske fotballfilosofien er basert på gjennombruddshissighet med stor risiko i pasningsspillet når man går i angrep.

PL03

Norges Barcelona

Så hvilken Tippeligaklubb er Norges svar på Barcelona? Og med Barcelona mener jeg et topplag som holder mye på ballen men samtidig er effektiv nok til å avgjøre kampene. Ut fra grafene ser vi at dette er Strømsgodset. De har høyest ballbesittelse i Tippeligaen. Og de vant Tippeligaen i fjor. Pasningssikkerheten deres er også helt i toppen. Strømsgodset og Ronny Deila har en klar filosofi om å styre kampene de spiller.

Norges Swansea

Og hvilken Tippeligaklubb ligner mest på Swansea? Med Swansea mener jeg et lag som holder mye på ballen, men er ikke like effektive i poengfangsten. De spiller på det trygge, har mye ballen på egen banehalvdel. Men vinner ikke så mange fotballkamper som man skulle tro, utfra ballbesittelsen. I 2013 var dette Sarpsborg 08. De hadde en pasningssikkerhet på 78,37%. Mye høyere enn de andre lagene på tabellen rundt dem. Men samtidig kom de på 14.plass og måtte ut i kvalik. Heldigvis for Brian Deane klarte de å beholde plassen og kan videreutvikle spillet sitt denne sesongen. Dette er en veldig utypisk måte å spille fotball på for et Tippeligalag. Ikke tilfeldig er det da at treneren verken kommer fra Sverige eller Norge.

Norges Stoke

Og hvilken Tippeligaklubb ligner mest på Stoke? Eller skal vi si Crystal Palace. Med det menes et lag som satser på en reaksjonær tilnærming. Som ligger bakpå, kanskje parkerer bussen. Og når de får sjansen setter i gang raske, effektive kontringer. Spillestilen er kanskje ikke hyllet men den gjør at de holder plassen i ligaen år etter år. De siste årene i Tippeligaen har dette vært Sogndal. Sogndal har Tippeligaens laveste tall både på ballbesittelse og pasningssikkerhet. De satser på det enkle, jobbe knallhardt og kontre inn mål. Men holder en slik spillestil i lengden?

Så hva sier grafene om nivået på Tippeligaen? Tallene for pasningssikkerhet viser at Premier League ligger høyere i snitt både for topplagene og bunnlagene. Humpete baner og en spillestil med mye langpasninger er bare en liten del av skylda. Lag som Strømsgodset og Molde, de to Tippeligalagene med høyest ballbesittelse i snitt, er de som også har gjort det best sportslig de siste sesongene. Disse to klubbene har spillere med de beste ferdighetene med ball. Men allikevel er Moldes og Strømsgodsets tall for pasningssikkerhet på nivå med nedre halvdel av Premier League. Og Molde og Strømsgodset møter ikke verdensstjerner hver uke slik Newcastle, Norwich og Cardiff har gjort.

 Kilder: VG Live, Whoscored

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>