Tippeligatipset 2015

 

Det er lenge siden siste innlegg. Her kommer endelig noe nytt.

Ekspertene rundt omkring i det ganske land setter i disse dager opp tabelltips for årets Tippeligasesong. Kan man ut fra forrige sesong bestemme hvordan sluttstillingen blir i årets Tippeliga? Her er mitt uhøytidelige tips.

For å finne sammenhengen fra én sesong til en annen må vi gå tilbake til der vi har fasiten i hånden. Altså kunne vi, utfra statistikk i 2013-sesongen, bestemme hvordan 2014-sesongen ville ende?

Tabell 1 - Tabellposisjon i 2013 og 2014

Tabell 1 – Tabellposisjon i 2013 og 2014

I tabellen over ser det ikke ut til å være mye sammenheng mellom 2013- og 2014-sesongen. Selvsagt er det noe kontinuitet. Rosenborg tok sølv i begge sesongene, Strømsgodset hang med i toppen, Molde forbedret seg noe, Aalesund holdt seg trygt mitt på tabellen. For å nevne noen av lagene. Men trygt plasserte Brann rykket ned mens Sarpsborg byttet plass med dem. Haugesund tok bronse i ’13 men kjempet mot nedrykk store deler av sesongen. Og slik er det vel egentlig mange eksempler på opp gjennom i vår øverste divisjon.

Det som er interessant er at i sesongen 2013 ser tabellen for avslutninger, både skudd mot mål og utenfor, slik ut:

 

Tabell 2 - rangering av avslutninger 2013

Tabell 2 – rangering av avslutninger 2013

Hvis det framstilles grafisk ser det slik ut

 

Figur 1 - Tabellposisjon i 2014 kontra avslutninger i 2013

Figur 1 – Tabellposisjon i 2014 kontra avslutninger i 2013

Avvik er avstand fra de blå punktene til den rette trendlinja. De største avvik i forhold til forventningen er i negativ forstand: Molde, Strømsgodset og Aalesund. De største avvikene positivt er Lillestrøm, Vålerenga og til en vis grad Haugesund. De andre lagene ligger omtrent der de skal ligge i forhold til forventninger hvis man ser på skudd i 2013-sesongen.

 • Molde kan på ingen måte si skuffet. De hadde flest avslutninger i 2013-sesongen og vant ligaen i 2014. Som forventet.
 • Strømsgodset under Deila lå nettopp på 2.plass, 1. poeng foran Odd på tredje. Når Strømsgodset mistet Deila gikk også prestasjonen ned. Derfor avviket.
 • Aalesund hadde mistet sin toppscorer Hamed Allah. Dette gjorde at de presterte dårligere enn forventet i forhold til 2013.
 • Lillestrøm gjorde en dårlig 2013-sesong og hevet seg når Haglund fikk mer tid. De hadde få forandringer på trener- og spillersiden så dette avviket er vanskeligst å forklare. Kanskje de bare hadde flaks?
 • Vålerenga signerte Vidar Örn Kjartansson før 2014-sesongen. Hans involvering er udiskutabel. Derfor overrasket Vålerenga positivt.

Lag som Brann, Haugesund, Start og Sogndal som skuffet en del i 2014 presterte omtrent som forventet. Kanskje bare litt under det man skulle forvente.

Forventninger til årets sesong

Så hvordan skal man forvente at årets sesong blir? Tabellen under viser antall avslutninger i 2014-sesongen.

 

Tabell 3 - avslutninger 2014-sesongen

Tabell 3 – avslutninger 2014-sesongen

De nedrykkede lagene skal man se bort fra. Men man kan registrere at Brann underpresterte i 2014 og bør klare å rykke opp igjen ganske greit.

De jeg tror kommer til å gjøre en forskjell er listet under.

 • Kåre Ingebrigtsen får en hel sesong som RBK-trener og kan bygge videre på den gode høsten i fjor.
 • Odds unggutter er blitt året eldre men har samtidig mistet nøkkelspillere
 • Aalesund og Sarpsborg 08 har skiftet både trener og spillestil. De er kanskje de mest vanskelige å plassere.
 • Vålerenga har mistet Vidar Örn Kjartansson

De nyopprykkede

Så hvordan går det med de nyopprykkede? Historien forteller at når tre lag rykker opp så er det veldig stor sjanse for at minst ett av lagene rykker rett ned igjen. Derimot, det har vist seg de siste sesongene at generelt gjør de nyopprykkede  det bra. Tenk på Stabæk og Bodø/ Glimt i fjor, Haugesund i 2010 (6.plass) og Start i 2013 (9. plass). Med unntak av Stabæk, som var et spesialtilfelle i og med at de fikk inn meritterte Bob Bradley, så skiftet de andre lagene lite i trener- og spillerstall etter opprykket. Det betyr at jeg tror Sandefjord vil plassere seg trygt på tabellen, mens jeg tror også Tromsø vil overleve.

Med de ovennevnte begrunnelsene tror jeg tabellen for 2015 blir slik:

 1. Molde
 2. Rosenborg
 3. Viking
 4. Odd
 5. Aalesund
 6. Strømsgodset
 7. Bodø/ Glimt
 8. Vålerenga
 9. Sandefjord
 10. Haugesund
 11. Start
 12. Lillestrøm
 13. Tromsø
 14. Stabæk
 15. Sarpsborg 08
 16. Mjøndalen

Det som er sikkert er at akkurat slik blir det ikke. Men statistikken tyder på at Viking får mer stang inn i år. Lillestrøm får mer stang ut i år og Stabæk og Sarpsborg kommer til å slite.

Vi prates i november.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>